Lapsena jokaisessa talossa pulla, tortut ja piparit maistuivat omanlaisiltaan. Oli hauskaa joulun aikaan maistella erilaisia torttuja eri kyläpaikoissa. Tuo makukirjon takana olivat itse tehdyt taikinat. Päätin kymmenisen vuotta sitten opetella torttutaikinan tekemisen, tahdon myös persoonallisen makuisia torttuja. Jos äiti pystyy siihen, pystyn minäkin! Uunista tuli kuitenkin ulos vain rasvassa kelluvia epämääräisiä möykkyjä... Ei siinä auttanut muu, kuin mennä mestarin (lue äidin) oppiin. Ja, avot, sieltä ne torttutaikinat salaisuudet löytyivät. Aikaa saa varata useamman päivän, minimissään kaksi. Vaiheita on useita, mutta vaiheet sinänsä ovat lyhytkestoisia. Joten voipaketti esiin!

Täyte:

2 pussia luumuja

2 kanelitankoa

vettä

sokeria

(konjakkia)

 

Pistä luumut, kanelitangot ja noin desi vettä kattilaan muhimaan hiljaiselle tulelle, kunnes luumut ovat hajonneet. Sekoita välillä pohjaa myöten ja lisää vettä tarvittaessa. Jos haluat täytteestä sileää, näytä massalle sauvasekoitinta. Maista täytettä ja lisää sokeria tarpeen mukaan. (Luumut ovat hyvin erilaisia, joskus sokeria ei tarvitse ollenkaan.) Mausta halutessasi konjakkitömpsyllä. (Viski käy myös) Käytä vasta jäähtyneenä. Yli jääneen täytteen voi hyvin käyttää soppaan.

 

Taikina:  (noin 60 kpl isoja tai 70 kpl pieniä torttuja)

1 kg voita

1,2 kg jauhoja

7-7,5 dl vettä

1 rkl etikkaa tai konjakkia

(Näissä kuvissa teen taikinan puolesta kilosta voita.)

 

Nypi puolet voista ja jauhot tasaiseksi. On ÄÄRIMMÄISEN TÄRKEÄÄ tehdä tämä vaihe huolella, tämä ratkaisee torttutaikinan onnistumisen. Käytä nyppimiseen esim. kahvaa (kuvassa).

Tai sitten konetta ;).

Sekoita kunnes tuntuu, että joka jauhohiukkanen on voihiukkasen lomassa. Liiotella ei voi. Tässä kohdassa laiskottelu saa voi valumaan pellille uunissa. 

Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Kannattaa käyttää vahvaa työkalua...

Kauli hyvin jauhotetulla alustalla suorakulmioksi. (Käytä surutta jauhoja.) Viipaloi voi keskelle ja levittele sitä hiukan. Voi ei saa olla kovaa, mutta ei myöskään täysin pehmeää.

Käännä taikina kolmeen osaan, eli nosta reunat voin päälle.

Pyöräytä taikina toisinpäin ja kauli taas saman kokoiseksi suorakulmioksi. Jauhoja ei pidä pihistellä. Jos jostain uhkaa pilkistää voita, niin jauhoja päälle (tai alle).

.         

Käännä samalla tavoin kolmeen osaan ja laita taikina suojattuna jääkaappiin jäähtymään.

Hetken kuluttua toistetaan sama: kauli, käännä kolmeen osaan, kauli, käännä kolmeen osaan ja annetaan jäähtyä. Toistetaan vielä kertaalleen. Taikina siis käännetään kolmeen osaan kuusi kertaa. (Useampi kääntely tuottaa turhan lehtevän taikinan, tällä touhulla saadaan jo yli 200 ohutta taikinakerrosta.) Taikina saa vetäytyä ainakin seuraavaan päivään.

Leivinpaperista voi taitella muotin. Tässä muotti on kahdeksan senttiä leveä, seitsemän ja puoli olisi ehkä riittänyt. (Jouluna on muutakin herkkua, joten tortut voivat ihan hyvin olla vähän pienempiä.) Torttuporalla sitten vain leikataan taikinaa kummastakin suunnasta palasiksi.

Sitten tulee paras vaihe! Ihan tästä riemusta täytyy torttutaikina tehdä. Saa tehdä ne sakaraviillot, se aina yhtä kivaa :). Täytettä reilusti päälle ja tiukka nipistys sakaroista.

Ennen paistamista tortut voi pistää ulos jäätymään, estää hieman voin valumista pellille. 225-250 taitaa olla tortuille sopiva. Tässä muutama malli. Yhdessä on lasten toiveesta mustikkamarmeladia.

 

Ja taas ollaan askel lähempänä joulua.