Tämä on ehdottomasti yksi suosikkikuivakakuistani. Kokeilin joitain vuosia sitten tehdä kuivakakkua, jossa olisi suklaapalasia. Jos tekee nopeatekoisia taikinoita - tyyliin sekoita aineet - suklaapalat valuvat uunissa taikinan pohjalle ja vuokaa vasten tulee vain jotain epämääräistä suklaamömmöä. Niinpä suklaamurukakkuun on ehdottomatsi paras taikina se pitkän kaavan mukaan tehty kuivakakku ja mausteeksi mukaan tietenkin appelsiinia. Kun appelsiinimehua laittaa leivontaan, niin minä puristan aina ehdottomasti mehun oikeasta appelsiinista. Siinä on ihan huikea makuero lopputuloksessa verrattuna purkkiappelsiinimehuun. Jos kerran vuodessa uskaltaa raastaa appelsiininkuoren kakkuun mukaan, niin olkoon se kerta sitten jouluna. (Minua ainakin epäilyttää, mitä kaikkea se kuori sisältää...)

          

 

Appelsiini-suklaakakku

250 g voita

2,5 dl sokeria

4 munaa

2 tl vaniliasokeria

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

suklaalevy

1 appelsiinin kuori raastettua

0,5 dl puristettua appelsiinimehua

 

Vaahdota voi ja sokeri. (Pitkään ja hartaasti;)) Lisää munat yksitellen, joka välissä hartaasti vatkaten. Rouhi suklaalevy (minä teen sen leikkuulaudalla pitkällä veitsellä) (muutaman palan kannattaa tietenkin maistaa). Lisää loput aineet taikinaan.

Paista 175, 50-60 min

Sinä aikana kun kakku valmistui ja joulukortit saatettiin postituskuntoon ja postiin, Viuhti ja Vauhti toteuttivat itseään äidin valvovan silmän katsellessa lähinnä taikinakulhoa. Yksi iso kukkapurkki kaatui, piparkakkutalosta syötiin karkit yhdelta sivulta kokonaan, lisäksi suksipussi ja monot oli haettu esille. Viuhti ja Vauhti  sovittivat monoja ja suksia. Homma johti luonnollisesti hiihtokilpailuun sisällä eteisen ja olohuoneen kautta kierrettävällä ympyrällä. Toisinaan tulee sellainen tunne, että asuu Astrid Lindgrenin kirjassa... Eipähän tarvitse puhdistaa vanhoja voiteita suksien pohjista.