Tämän ohjeen bongasin Kalevasta marraskuun loppupuolella ja suurena pistaasimantelien ystävänä päätin kokeilla sitä jouluksi. Joten ei mitään tietoa miltä tämä maistuu, mutta ainekset ovat sen verran hyviä, ettei pahasti pitäisi mennä pieleen. Tuosta saisi helposti tehtyä myös gluteenittoman. Kuvassa eivät tarkennukset ole kohdillaan, on vielä opettelussa, mutta kyllä tuosta jyvälle pääsee. Kakun kannattaa antaa olla useamman päivän (vaikka viisi) ennen kuin syö, makujen täytyy ehdottomasti saada muhevoitua yhteen.

        

 

Pistaasimantelikakku

 

Pohja:

100 g mantelijauhetta

4 munaa

1,5 dl sokeria

1 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl sitruunamehua

raastettu sitruunankuori

 

Kuorrutus:

150 g pölysokeria

n. 5 rkl sitruunamehua

1 dl pistaasimantelirouhetta

 

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhe, jauhot, mehu ja sitruunaraaste. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele se varovasti taikinaan.

Paista 175 noin 40 min.

Sekoita pölysokeri ja sitruunamehu, levitä seos jäähtyneen kakun päälle. Ripottele pistaasimantelirouhe päälle.

 

Sitten haasteeseen. Jos näin ennen suurta juhlaa pitäisi pientä paastoa eli kieltäytyisi jostain ruokaaineesta vapaaehtoisesti. Maistuisiko suklaa paremmalta aattona, jos sen syöntiä rajoittaisi näin etukäteen? Joten haaste on tämä:

Ennen joulurauhan julistusta ei yhtään suklaata.

Lähteekö joku mukaan? Voisi sitä kai rajoittaa muitakin herkkuja, mutta tortuista en raski luopua, niitä ei saa muuhun vuodenaikaan...