1246262259_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tein juhannuksen alla lemon curdia ja ai jai kun se on ihanaa!! Kuvassa näkyy lemon curd keltaisempana. Maku ja rakenne lyövät laudalta kaupasta ostamani tahnan, tosi säilyvyys onkin sitten ihan eri kysymys.

Mieteiskelin lemon curd ohjeen soveltamista johonkin muuhun suomalaisempaan happamaan tuotteeseen ja päädyin kokeilemaan raparperia. Käytin raparperia suurin piirtein saman verran kuin sitruunaa ja lopputulos oli ihan uskomaton. Rhubarb /ru:bɑ:b/ curd (mietin itse tuota ääntämystä ja piti tarkastaa, joten laitoin sen myös tänne, niin ei tarvitse muiden kaivaa sanakirjojaan esille..) lemon curdin suomalainen vastinen on ihan USKOMATTOMAN HYVÄÄ!!! Sitä voisi syödä suoraan purkista lusikalla vaikka kuinka - ja kehrätä samalla mielihyvästä...

Tällä ainessuhteella tuli raparperi curdista lusikalla syötävää, jos haluaisi siitä yhtä tömäkkää kuin lemon, pitäisi raparperia laittaa reilusti enemmän. Pakastin raparperi curdia koemielessä lusikallisen verran, eikä sen rakenne tai maku kärsinyt yhtään pakastamisesta. Nyt tässä olen miettinyt, pakastaisinko raparperia vai tekisinkö suoraan ämpärillisen curdia pakkaseen ;)...

Lemon curd 

2 sitruunaa
2 dl sokeria
2 kanamunaa
50g voita

Raasta huolella pestyistä sitruunoista keltainen kuori ja purista mehu. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon sitruunan mehu ja kuoriraaste.

Vatkaa vesihauteessa 15 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. (Pieni kattila ison sisällä ja käsivispilä) Ota massa pois hauteesta ja sekoita kuutoitu voi.

Säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa.

 

Rhubarb curd 

vajaa 2 dl raparperisosetta (noin 4 raparperin vartta)
2 dl sokeria
2 kanamunaa
50g voita

Pilko raparperi pieneksi ja kiehauta se kattilassa vesi tilkan kera pehmeäksi. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon raparperisose.

Vatkaa vesihauteessa 15 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. (Pieni kattila ison sisällä ja käsivispilä) Ota massa pois hauteesta ja sekoita kuutoitu voi.

Säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa. Kestää pakastamisen.