Tämä tuli kaksivuotiaan juhliin silloin... jokin aikaa sitten. Tein ohjeen gluteenittomana ja hyvin onnistui. Tosin gluteenittoman pohjan kanssa täytyy pitää huoli, ettei sitä tule liian paksusti, muuten tuntuu kuivalta. Täytteessä oleva vanilijakreemi leikkautuu kauniiksi paloiksi! Tuohon vanilijatäytteeseen pistin mums mumsseista jääneet keltuaiset ja jatkoin kokonaisella munalla. Mansikoita olisi saanut tietenkin olla päällä enemmänkin, mutta juuri silloin mansikat olivat kiven alla ja loput menivät täytekakun sisälle.

Ohje on muuten Kakkugallerian tyypeiltä.

Mansikkatarletti

Murotaikina

125 g voita

1 1/2 dl pölysokeria

1 muna

3 2/3 dl jauhoja

 

Vanilijakreemi

6 keltuaista (pistin munan ja kolme keltuaista)

1 1/2 dl sokeria

1/2 dl vehnäjauhoja tai perunajauhoa

5 dl maitoa

2 tl vanilijasokeria

50 g voita

 

mansikoita tai muita marjoja

hyytelösokeria

 

Sekoita taikina monitoimikoneessa, muovaa taikina palloksi ja anna levätä jääkaapissa tunti.  Kauli taikina ja nosta se piirakkavuokaan. (Gluteeniton on ehkä parasta taputella suoraan vuokaan.) Pistele pohja haarukalla ja paista 180 asteessa 10-12 minuuttia. (Taikinan reunoja voi tukea foliolla.)

Sekoita keltuaiset, sokerit ja jauho keskenään kreemiä varten. Kiehauta maito. Kaada tilkka kiehuvaa maitoa keltuaisseokseen, sekoita ja kaada keltuaisseos vähin erin maidon joukkoon kattilaan. Anna pulpahtaa, jos jauhona on perunajauho. Vehnäjauhoja käytettäessä anna seoksen kiehua kunnolla kuplien pari minuuttia. Mausta vanilijalla. Sekoita joukkoon kuutioitu voi.

Levitä täyte kypsennetylle torttupohjalle. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin.

Asettele pinnalle marjoja ja sivele päälle hyytelösokeriliemi.

 

Minulle tulee tuon kreemin teosta kovasti curdin valmistus mieleen. Olisiko itseasiassa curdin suomennos sitten kreemi? Kakkugalleriassa näytti olevan jossain kakussa täytteesä sitruunakreemi, olisiko se aikalailla samaa kuin lemon curd??