Äiti kyllä sanoi, että ei tarvitse leipoa jouluksi, hän leipoo, mutta minkäs teet kun teki mieli tätä kakkua... Kartanon suklaakakkun voi helposti tehdä gluteenittomana. Satunnaisen gluteenittoman leipurin onneksi tämä onnistuu ihan perunajauhoilla ja mantelijauheella.

Mantelijauhetta ei ollut omassa kaapissa eikä lähikaupan hyllyssä. Onneksi mantelilastuja ja -rouhetta kuitenkin löytyi kaapista, joten jauhoin ne tehosekoittimessa mantelijauheeksi.

Paistaminen jäi - yleensä niin taitavan - mieheni huoleksi, kun jouduin itse kiirehtimään postiin. Palatessani kärähtänyt kakku tuoksahti eteiseen saakka... Mustaa piti veistää kakun jokaiselta pinnalta, onneksi kuorrutus peittää jäljet. Maltoin kieleni, enkä kommentoinut paistoastetta kokemattomalle paistajalle. (Edellisen kerran, kun hänen piti ottaa kuivakakku uunista - kaksi joulua sitten - herkku jäi aavistuksen raaaksi. Kakkua syödessä mieheni ihaillen kysyi, miten tämä jännä sisus on tänne keskelle saatu... (Paistamalla rakkaani, sitä sanotaan likilaskuiseksi.))

Kartanon suklaakakku

125 g voita

125 g pölysokeria

1 rkl vanilijasokeria

125 g taloussuklaata (tai sitä sinistä ;))

125 g mantelijauhetta (tai lastuja tai rouhetta)

60 g jauhoja (vehnä tai peruna tai/ja manteli tai gluteeniton)

4 munaa

 

Kuorrutus:

50 g sulatettua voita

1 dl kaakaojauhetta

1/4 dl maitoa tai kahvia

3 dl pölysokeria

1 rkl konjakkia tai 1 tl pikakahvijauhetta

 

Sulata suklaa. Hiero voi ja sokerit notkeaksi. Lisää jäähtynyt suklaa. Lisää mantelijauhe. Lisää keltuaiset yksitellen ja sitten jauhot. Kääntele viimeksi joukkoon kovaksi vaahdotetut valkuaiset.

Paista 175, 50-60 min.

Kuorruta jäähtynyt kakku. Kuorrutusta varten sulata voi ja lisää muut ainekset. Mausta konjakilla tai pikakahvijauheella. Kuorruta.