Isä ja äiti käväisivät meillä äitini syntymäpäivänä. Koska äiti ei ole niin täytekakkujen perään, pyöräytin kahville pitsikakun, gluteenittomana. Tätä en ole tehnyt sitten opiskeluaikojen, pitää ottaa kakku taas ohjelmaan! Silloin opiskeluaikoina muistan, kun käsitöissä piti virkata näytepaloja erilaisista virkkaustavoista. Ope tuumasi, että kaikkihan osaavat virkata... Minä en ... Minun näyteneliöistä tuli aina vänkyräisiä kolmiota, eikä ole kyse siitä, että en olisi yrittänyt. Minulla ei ole tapana heti ensimmäiseksi luovuttaa. Pitsikakkua lähemmäs virkkaamisen perusteita en ole ikävä kyllä koskaan päässyt ...

Lauantaina oli käynnissä virpomisvitsapaja tuossa takkahuoneessa. Siinä höyhenien ja silkkipaperien liimaamisen tuoksinnassa Viuhti ja Vauhti makustelivat virpomisloruja. Eskarista tuli moniste, jossa oli useita loruja. Eniten Viuhtia miellytti se loru, joka loppui "muut ne virpoo vitosella, mie vain kymppiä kyselen". Lupasin käyttää tuota lorua, kunhan lopun vain muuttaa. (Virpomalla on minusta tarkoitus toivottaa "tuoreeks' terveeks', ei kerjätä naapureilta rahaa.) Viuhdista on enemmän kuin mukavaa tehdä asioista omia versioita, joten lorun rukkaaminen sopi hänelle paremmin kuin hyvin. Ehdotin, että lopussa vaikka kaivattaisiin tai kyseltäisiin suklaata. Eskari-ikäisellä ei kaikki sanojen merkitykset ja ihan oikeat taivutukset ole aina hallussa. Viuhdin ensimmäinen ehdotus oli: "Muut ne virpoo vitosella, mie vain munia kaivelen". Loruttelijalla itsellään ei ollut mitään käsitystä sanojensa merkityksestä, eikä selkänsä takana kippurassa sisälle päin nauravasta äidistä. Lopullisessa loruversiossa sitten loppu oli muotoa, "mie vain suklaamunia kyselen".

Sitten gluteeniton, kauraton kysymys. Ajattelin tehdä pääsiäiseksi limepiirakkaa ja ohjeessa on digestivekeksimuruja. Miten digestivet kannattaisi korvata? Murotaikinapohjalla? Onko joistain kaupan gluteenittomista kekseistä tällaiseen käyttöön? Nimim. neuvoista kiitollinen

 

Pitsikakku

pohja:

75 g voita

2 munaa

2 dl sokeria

2 dl jauhoja

2 tl keivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

tai 1/2 sitruunan raastettu kuori

1 dl maitoa

kuorrutus:

2 rkl voita

1 dl sokeria

2 rkl kermaa

Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kuivat aineet, rasva ja neste vuorotellen taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa 30-35 min.

Sulata voi, sekoita kuorrutuksen aineet. (Tein 1,5 kertaisena.) Levitä seos kypsän kakun pinnalle. Laita kakku uudestaan uuniin, kunnes pinnalle muodostuu kaunis pitsimäinen kuvio. (Pieni hetki grillivastuksilla auttaa.)