056%20%E2%80%93%20Kopio%20%283%29-normal

Kuinka lie kampanisut ympäri Suomea tunnettuja, mutta nämä ovat aivan ihania, kahvipöydän tarjottavia. Juhlissa ihan ehdottomia!! Sokerittomia ja kananmunattomia! Meidän häissä oli yhtenä tarjottavana - seitsemän(toista) muun sortin ohella - kampanisuja, ehdottomasti. Ne olivat (anopin tuomia) torttumestarin tekemiä viisisakaraisia, mureita ja kaarevia.

Kampanisut ovat kuuluvat tuonne perinneleivonnan kategoriaan ja niitä tehdään useammalla eri tyylillä. Kampanisu voi olla murea tai lehtevä, sokeriton tai makea, siinä voi olla kolme, neljä tai viisi sakaraa. Minun kampanisuni ovat kolmesakaraisia, pehmeitä, hieman lehteviä ja sokerittomia. Minä pidän näistä ehdottomasti enemmän sokerittomina kuin makeina. Lähempänä Korvatunturia kampanisuja kutsutaan tortuiksi ja torttuna miehenikin näitä puhuttelee.

Edellisellä SLY kierroksella muistettavani toivoi tutustuvansa perinneleivontaan. Silloin mieleeni juolahtivat kampanisut. Lähetin ohjeen, en tosin tiedä uskaltautuiko leivontaystäväni kampanisuja kokeilemaan. Äitini teki aikanaan työssään paljonkin kampanisuja ja tämä ohje oli hänen kokeilemistaan paras. Äiti tietää tällaiset asiat. Tässä on siis hyvä kampanisujen ohje.

Tyynen kampanisut (n. 100 kpl)

17 kkp vehnäjauhoja

2 tl soodaa

4 tl leivinjauhetta

1 rkl suolaa

1/2 kg voita

1/2 kg margariinia

6 dl viiliä

1 prk rahkaa

 

Sekoita kuivat aineet. Lisää rasvat ja nypi taikina ryyneiksi. Lisää rahka ja viilit. Sekoita. Jos haluat taikinaan lehtevyyttä, taittele taikinaa muutamaan kertaan voitaikinan tapaan.035%20%E2%80%93%20Kopio%20%288%29-normal

Kauli ja leikkaa paloiksi. (Kuvassa puoli annosta taikinaa ja Neiti Ehtiväisen käsi.)

Voitele halutessasi. Paista 250 asteessa.

037%20%E2%80%93%20Kopio%20%283%29-normal

Kuten näkyy kuopus oli äidin apuna :)