Kolmevuotiaan toivomus täyttyi näissä pipareissa, mekkoja ja peehosia oli synttäreillä tarjolla. Kaiken rehellisyyden nimissä Neiti Ehtivän toivomus oli hieman äitiohjailtua, nämä synttäripiparit kun leivoin samalla hääpipareiden kanssa :)... Pikeeri oli turhan löysää joten nomparellit ja kimalteet upposivat liian syvälle ja tekstit levisivät. Tekemällä oppii... (learning by failing)

Taikina oli sen verran hyvä, että pistän ohjeen tänne muistiin. Reseptin nappasin Mansikkamäeltä, mistäs muualtakaan. Helppoa tehdä, hyvin leipoutuvaa ja maku hyvä. Tällä taikinalla tekisi vaikka herrasväenleipiä. Hääpiparitarkoituksessa paistoin pikkuleivät suurella huolella herätyskellon kanssa siten, että ne jäivät ihan valkoisiksi. Yksi pelti sulhasia otti liikaa väriä, ei sinänsä kärähtänyt, mutta nuo paremmin paistuneet maistuivat paremmilta. Kyse lie sokerin karamellisoitumisesta, viisaammat voivat tässä minua korjata, jota ei vielä noissa valkoisissa pikkuleivissä ole tapahtunut. Siis jos pikkuleipien ei välttämättä tarvitse olla reunoja myöten valkoisia, niin kannattaa paistaa hieman väriä.


Hyvät pikkuleivät

2 1/2 dl sokeria

1 3/4 dl voita

1 kananmuna

1/2 dl kermaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl (manteli)aromia

6 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa


Vatkaa sokeri, voi, muna, kerma, vaniljasokeri ja aromi vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää jauhot. Sekoita pehmeäksi taikinaksi.

Peitä kulho ja anna olla jääkaapissa 1-2 tuntia. 

Kaaviloi taikina 1/2 cm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla kuvioita. Ripottele päälle halutessasi hienoa sokeria.

Paista pikkuleipiä 4-6 minuuttia 200 asteessa, kunnes niiden reunat ovat vaalean kullanruskeat.

Taikinasta tulee noin 65 pikkuleipää.