Ensimmäisen piparitaikinan "keitin" pari viikkoa sitten. Taikina sai olla ihan rauhassa maisteltavana jääkaapissa, loppu taikina sitten leivottiin. Jokainen innokas leipuri sai painella juuri niillä muoteilla, millä halusi. Ne vähemmän jouluiset muotitkin - lehmät, dinot, perhoset yms. saivat käyttöä. Kauaa ei noita pipareita tarvinnut säilyttää :) Äitini tapasi tehdä ensimmäisen pipariannoksen reilusti ennen joulua ja lieventää sillä lasten pahinta piparintuska. Eivät sitten jouluna loppuneet piparit heti kättelyssä kesken. Samaa traditiota näytän seuraavan.

Taikina on paraisten piparien nimellä ja taatusi yksi niistä parhaista.

Viime vuonna äitini oli leiponut kauneimpiin joululauluihin pipareita. Kanttori kehui pipareita ja kysyi, mitä pipareita ne olivat. Äitini sanoi niiden olevan paraisten pipareita. Ai, minä luulin niiden olevan itse leivottuja, vastasi kanttori. :)

Paraisten piparit

200g siirappia

400g sokeria

500g voita

1 tl kanelia

1,5 tl inkivääriä

2 tl neilikkaa

vajaa 1 tl suolaa

1 rkl pomeranssinkuorta

5 tl soodaa

n. 800 g jauhoja

3 munaa

 

Kiehauta sokeri, siirappi, voi ja mausteet. Jäähdytä vatkaamalla.

Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää jauhot ja sooda.

Anna vetäytyä kylmässä.