Jouluinen mummolakierros on ohi ja taas pääsen päivittelemään ;) Tein aaton jälkiruoaksi piparkakkutryffeleitä. Kuppi kuumaa hyvää kahvia ja jouluisilla mauilla maustettu suklainen tryffeli, mmm.

Olimme joulun anoppilassa ja minun kotonani vanhempieni, sisarusteni ja heidän jälkikasvun joukossa tryffeleiden ulkonäkö oli saanut osakseen hienoista herjanheittoa. Epäluottamusta kai toi se, etten itse ollut noita aavistuksen papanamaisia palluraisia syömässä heidän kanssaan...

Tryffeli oli hyvin pehmeä ja suussasulava. Ohjeessa kehoitettiin käyttämään tummaakin tummempaa suklaata. Käytinkin osan sellaista suklaata, mutta ihan lapsukaisia ajatellen pistin mukaan myös hieman valkoista suklaata ja tavallista sinistä. Meillä kaikki näistä kovasti pitivät.

Ohje on peräisin Sanna Töringen kirjasta Suklaata ja kahvihetkiä. Aivan erinomainen kirja!

 

Piparkakkutryffelit (25 kpl)

1 dl kuohukermaa

2 kanelitankoa

1 tl kokonaista kardemummaa

1 pieni pala kuivattua inkivääriä

8 mausteneilikkaa

150 g hienonnettua tummaa suklaata (kaakaopitoisuus väh. 60%)

2 rkl voita

2-3 rkl glögiä

6 rkl kaakaojauhetta

0,5 tl kutakin näistä: jauhettu kaneli, mausteneilikka, vaniljasokeri, kardemumma ja inkivääri (ei haittaa vaikka jotain puuttuisi)

 

Lisää mausteet kerman joukkoon ja kuummenna. Ota kattila liedeltä ja anna seistä noin tunnin ajan.

Siivilöi kerma ja kuumenna se uudelleen. Kaada kuuma kerma hienonnetun suklaan päälle, sekoita joukkoon myös voi ja glögi.

Anna seistä jääkaapissa kunnes seos alkaa jähmettyä. Pyöritä kuuliksi. Sekoita jauhetut mausteet kaakaon ja vanilijasokerin joukkoon. Pyörittele tryffelit seoksessa.