Matelisten ja suklaisten ihanuuksien ohje on ollut minulla pankossa turhan pitkään. Ohje tuli sly -postissa Elinalta. Kun otin korput uunista ja maistelin niitä lämpimänä, tuli tunne, ettei tässä maailmassa mitään muita leivonnaisia enää tarvita. Lämpimät mantelisuklaakorput hipoivat aikalailla täydellisyyttä. Jäähtyessään korput tietenkin kuivahtavat ja niitä voi syödä sellaisenaan tai topata kahviin tai teehen.

Biscotti di Prato nimen taustalta löytyy latinankielinen sana, joka tarkoittaa kahteen kertaan paistettua. Korput paistetaan, viipaloidaan ja paistetaan uudelleen. Ohjeessa käytetään vin santoa, jonka kuuklaus paljastaa italialaiseksi jälkiruokaviiniksi, johon näitä korppuja on tapana kastella syödessä. Koskapa minä korppuja ajattelin kastella kahviin, korvasin vin santon kahvilla ja se toimi hyvin.

Jostain syystä nautin kovasti, kun saan pistää omat käteni taikinaan. Varsinkin taikinaan, jonka mittasuhteet ovat kohdillaan. Se vain on joka kerta yhtä nautinnollista, kun tuntee taikinan muovautuvan hyppysissään juuri oikeanlaiseksi. Tässä taikinassa pääsin vielä kokeilemaan itselleni uutta tapaa tehdä taikinaa. Olihan mukavaa. Ohjeessa on paljon munia ja minulla oli L -kokoisia munia. Oletan, että tämä olisi kanattanut tehdä M -koon munilla tai sitten käyttää vain kaksi L -kokoista. Nyt jouduin lisäämään jauhoja hieman.

 

Cantucci / Biscotti di Prato, Italialaisia suklaamantelikorppuja

3 kananmunaa + 2 keltuaista

250 g kokonaisia manteleita / tummaa suklaata (molempi parempi :)

50 g sulatettua voita

500 g vehnäjauhoja

400 g sokeria

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1/2 dl vin santoa / kahvia tai muuta soveltuvaa nestettä 

 

(Paahda mantelit 180C uunissa noin kymmenen minuuttia.) (En paahtanut.)

Kaada jauhot pöydälle, tee kraateri, johon kaadat muut aineet manteleita ja suklaata lukuunottamatta. Sekoita taikinaksi.

Lisää mantelit ja suklaa.

Leivo leivinpaperille taikinasta tankoja, n. 4cm leveitä, 1,5 cm korkeita. Jätä reilut välit. Minulla taikinasta tuli kolme tankoa.

Voitele halutessasi.

Paista 180C uunissa n. 30 min.

Ota pelti uunista ja leikkaa HETi tangot 1,5 cm vinoviipaleiksi.

Pane pelti takaisin uuniin n. 10-15 min, jotta viipaleet kuivahtavat.