Ystäväni sanoi minulle, että jos Kalevan lukijakuvissa olleet lumiveistokset eivät ole meidän pihalla, hän syö hatullisen "sitä ihteänsä". Olisi pitänyt malttaa hetki, ottaa viaton ilme ja kysyä "lehmän, koiran vaiko ihmisen tuotosta". Minä kun en mitään lumiveistoksia ole tehnyt... En tietenkään malttanut, vaan möläytin, että meidän pihalta ne löytyvät.

Paavo Pesusienellä on silminä limsatölkit ja vähän jätesäkkiä. Meritähti Patrikin silmät löytyivät romukopasta, taitavat olla vanhasta suihkusta. Joku ohikulkija on tuonut meritähdelle kuvan ottamisen jälkeen päähän pipon. Pipo on jäätynyt kiinni, eikä enää irtoa... Patsaiden suuret pinnat on värjätty sumutepullolla, jossa on veteen sekoitettuna peiteväriä ja elintarvikeväriä. Pienet yksityiskohdat on tehty pensselillä ja peiteväreillä. Värjääminen on minun osuuteni patsaissa. Paavo ja Patrik tervehtivät pihalla syntymäpäiville tulijoita ja Paavon kissa odotti sisällä täytekakun päällä.

Koko operaatio käynnistyi siitä, Neiti Ehtivä toivoi prinsessalinnaa ja mieheni ryhtyi toimeen. Syntyi valaistu prinsessalinna, hatun alla on valosarja, joka ei tietenkään päiväkuvassa näy. Ja sitten hieman laivankeulaa muotoileva veistos, jossa on kaksi suoraa seinää ja yksi kaareva. Lumipallojen taakse voi laittaa kynttilän palamaan.

Viimeisenä mieheni taiteili spiraalia.

Nämä kaikki ovat aitoja lumiveistoksia. Pohjattoman pahvilaatikon sisälle pakataan lunta. Kun lumen kiderakenne rikkoutuu, lumi jäätyy uudestaan ja kovettuu. Niinpä laatikon sisällä olevaa peruspakkaslunta sohittiin kovasti jääkiekkomailoilla, jotta kiderakenteet rikkoutuisivat. Työn edetessä muottia voi nostaa. Lumikuutiot on sitten veistetty joustavalla käsisahalla.

On minulla taitava mies :)