Meillä koululla esitettiin tälle keväälle ooppera "Iipperan nahkinen". Esitysten jälkeen järjestimme karonkan, kehuimme kovasti toisiamme ja herkuttelimme. Henkilökunnalle vein tarjolle nahkistortun. Jos jollekin nahkiainen on outo, niin se on ympyräsuinen vedenelävä, jota suurena herkkuna pidetään. (makuasia) Sain samalla kokeilla kääretortun päällystämistä.

Marsipaanin alla on lemon curdia, välissä on diplomaatticreme ja persikkaa. Diplomaatilla pyrin saamaan gluteenittomaan kääretorttuun hieman kakkumaista mehevyyttä. Täytteen makeuden säädin hillityksi, mutta silti tuon marsipaanin kanssa lopputulos kallistui ehkä liikaa makean puolelle.

Itse oopperaan palatakseni. Minun urakkani alkoi jo syyslomalla, jolloin ryhdyin käsikirjoitusta tekemään kollegoideni ideoiden pohjalta. Jännitti, koko esitys olisi huonoon librettoon kaatunut. Kun oopperan käsikirjoitus on nimeltään libretto, niin kuka on libreton kirjoittaja libristi, libretisti vai libresseisti... (Taidan kallistua jälkimmäisen puoleen...) Librettoon sisältyi tunnettuja oopperasävelmiä uusilla sanoilla. Tärkein ohje libreton tekemiseen oli, että lopputuloksesta tulisi hauska.

Musiikkiosuudet hoitivat asiansa osaavat kollegani. Koko kyläkoulun kaikki 99 oppilasta olivat 45 minuuttisessa esityksessä mukana laulamassa. Meillä oli mukana hommaa tekemässä kuvataiteilija ja ammattiohjaaja antoi jutulle loppusilauksen, osuutensa ohjauksessa oli myös libresseistillä. Esityksia oli neljä ja viimeinen niistä koko valtaisan suuren projektin kruunu. Lapset vetivät jutun ihan kympillä ja libretto toimi juuri niin kuin olin sen tarkoittanut.

Paikallislehdessä meitä suitsutettiin: "korkeakulttuuria kyläkoululla", "Kekseliäs, loistokas, humoristinen ja lämmin esitys vei mukanaan niin yleisön kuin esittäjätkin." Ylitimme myös YLE Oulun ja Helsingin uutiskynnyksen. Blogimaailmaan ei sitten olekaan paukkuja työn ja oopperan jälkeen ollut tällä rouvalla. Kuvassa on esityksessä käytetty kulkuenahkinen. Nahkinen luikerteli loppupuolella paikalle viidentoista roskapönttömuusikon rytmikkäällä säestyksellä...
 

Kukas kissan hännän...