Tämä on herkku! Ahkera voi tietenkin näprätä masariinileivoksia, mutta torttu on tosi kätevä tehdä. Pyöräytetään pohja koneessa, sitten täyte samoilla välineillä ja uuniin. Kaupan masariineihin en ole koskaan ihastunut, niissä ei karvasmantelia ole ollut koskaan oikein minua viehättävässä suhteessa. Kerrotaan, että Ruotsin armeija ei marssi päivääkään ilman masariineja :) ... Tortun tein gluteenittomana, mutta liitän tähän ruotsalaisen ohjeen myös tavisjauhoille. En ole tuota ohjetta koskaan kokeillut, mutta oletan sen olevan ihan asiallinen.

Mausteeksi lisään mielelläni Amarettoa. Amareton eli manteliliköörin voi itse kukin likööriä halajava lisätä omalla lautasellaa, jos sitä ei halua laittaa koko torttuun. Tietenkin maku muhii kaikkein parhaiten, kun amareton lisää koko systeemiin. Pieni pullo riittää aivan hyvin.

Kakkunen mainitsi, että lapsi ei pidä gluteenittomien jauhojen mausta. En minäkään ja vältän niitä viimeiseen asti. Olen lueskellut jauhopussien laitoja ja koettanut mietiskellä, mikä ainesosa sieltä niin pistävänä tulee esiin. Epäilen, että tattari on se maku, joka minulla tökkii. Ostinkin nyt kaupasta jauhoja, joissa ei ole tattaria. Saas nähdä onko siitä apua.

Gluteenitonta taikinaa ei tarvitse laittaa kaikkea yhteen torttuun. Torttupohjaa tahi reunoja ei kannata tehdä liian paksuksi, tulee muuten kuivan tuntuista. Ylimääräisen taikinan voi  pistää pakkaseen ja ottaa käyttöön myöhemmin.

 

Masariinitorttu

muropohja:

150 g voita

0,5 dl jauhoja

3-4 dl gluteenittomia jauhoja

1 muna

 tai

3 dl vehnäjauhoja

0,5 dl leivinjauhetta

100 g voita

0,5 dl sokeria

0,5 munaa

 

täyte:

50 g voita

150 g mantelimassaa

2 munaa

3 rkl perunajauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

 

pinnalle:

2 dl tomusokeria

vettä

 

Sekoita murotaikinan ainekset, lisää muna viimeisenä. Taputtele vuoan pohjalle perunajauhojen (glut!) avulla. Laita jääkaappiin pohjan valmistumisen ajaksi.

Sekoita rasva pehmeäksi, lisää mantelimassa  ja munat yksitellen. Lisää jauhot ja jauheet.

Levitä täyte pohjan päälle ja paista 175 astetta n. 20 min.

Levitä jäähtyneen täytteen päälle amarettoa maun mukaan. (Kolmella ruokalusikallisella saa miedon manteliliköörin maun, jos tykkää vahvemmasta kannattaa laittaa enemmän. 2/3:osaa pikku pullosta on ehkä minun makuun.) Kun pinta on kuivunut levitä päälle löysä tomusokeri kuorrutus. Anna kuivua.

Makuuntuminen vie ainakin sen klassisen viisi päivää.