Itsekelläkin taitaa olla varastossa resehtejä odottamassa kokeilua. Minulla on lehtileike, jossa on kolme mustikkapiirakan ohjetta, tallella ja yläreunassa on vuosiluku 2001. Olen hetken haeskellut uutta mustikkapiirakan ohjetta ( saa vinkata :)) ja päätin kokeilla nyt vihdoin ja viimein yhtä ohjeista.

Faileipä on lappilainen ilmeisesti Amerikasta palanneiden siirtolaisten tuoma versio, jossa omenapai on omenoiden puuttuessa muuttunut mustikkafaiksi. Taikina oli oikein mukavaa käsitellä. Taikinassa ei ole juurikaan sokeria, mutta täytteessä on kovasti.

Mutta aina kaikki ei kuitenkaan suju kuten toivoisi...

Taikina:

4,5 dl vehnäjauhoja

1 tl sokeria

1 tl soodaa

1/4 tl suolaa

100 g voita

2 dl kermaviiliä

 

Täyte:

1 l mustikoita

1,5 dl sokeria

1,5 rkl perunajauhoja

 

Sekoita kuivat aineet voihin ja lisää lopuksi kermaviili. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa paistovuoka puolella taikinamäärästä. Kaada marjat, sokeri ja perunajauho vuokaan. Tee lopusta taikinasta kansi, viillä pintaa veitsellä. Paista 220 noin 20 min.

 

Piirakka oli ihan kaunis uunissa. Koetin nostaa sen varoen, mutta silti se heilahti ja osa mustikkamehusta loiskahti yhdestä rakosesta ulos. Yksi kolo komiassa, ei tee mitään, ajattelin. Tein piirakan silikonivuokaan, että sen saa siitä kauniina irti ja tarjoiluastiaan. Piirakka jäähtyi useamman tunnin, mutta silti se tuntui niin pehmeältä, ettei sitä voinut missään tapauksessa ottaa pois silikonivuoasta. Ei siinä auttanut muu kuin tiputtaa faileipä vuokineen elegantisti pentikkiin ja sijoittaa puulasta kylkeen. Pehmeyden syy paljastui heti kun vieras leikkasi ensimmäinen palan... Käytin perunajauhoja enemmän kuin ohjeessa oli, mutta silti

sisus oli ihan lirua.

Huokaus.

Ironisinta on, että pöydällä oli eilinen mustikkasoppa, joka oli jämähtänyt lähinnä haarukalla syötäväksi. (Pitäisi tehdä soppa jokakerta täsmälleen samalla tavalla... grr)

Siinä kun katselin vierekkäin kahta mustikkaluomusta, niin ei tiennyt itkeäkö vai nauraa.

Onneksi vanilijakastike oli hyvää. Sitä tein juhlavan puoli litraa, ettei tarvitse pihistellä piirakkaa syödessä.

Pitäisiköhän lisätä Tuli paha kakku -kategoria...