Kaikesta sitä itsensä löytääkin :) Viuhdin ja Vauhdin jalkapalloilun perässä löytyy äidillekin yllättäviä nakkeja. Lasten jalkapalloturnausmeininkiin eivät karkit kuulu, mutta elokuiseen turnaukseen ujutin kiskaan kuitenkin myyntiin karkkikaulanauhoja. Niitä tyytyväiset pelaajat ostivat sitten pelien jälkeen. Kun kaulanauhoille sopeliasta myyntiastiaa etsiskelin, niin sattuipa käteeni kuvan esittämä astia. Tunnistatteko? (Tuppervaaraa, joten se on nimenomaan astia ei purkki tai purnukka.) Arkikäytössä tuntee nimen herkkuhissi eli suolakurkku- tai punajuuriastia. Ihan näyttävästi myyntiartikkelit siinä näkyivät :)

Mutta se varsinainen nakki oli keittoa ja syöjiä noin 130. Ohjeita kuuklasin netistä ja niitä löytyi monenlaisia. Hamstrasin kymmenen litran kattiloita, kaksi töistä, yksi oma, nakkipari toi mukanaan oman kattilansa. Missään ohjeissa ei puhuttu kattiloiden koosta mitään. Nakkikeittoaamuna sitten käsitin, että kattiloita on yksi liian vähän. Aloitin kello kahdeksan kattilan metsästyksen, yhdeksältä piti olla jo perunateatterissa keittopaikalla. Onneksi ei jäänyt tipalle. Nyt sitten hyvät ihmiset kun seuraavan kerran ostatte häälahjan, ostakaa ehdottomasti kymmenen litran kattila!! Nuoripari voi ehkä lahjasta hämmästyä, mutta sitä ei tiedä milloin lasten harrastukset vievät siihen suuntaan, että sitä tarvitsee. Tai sitten hyvän ystävän lasten harrastukset vievät siihen suuntaan, että kattilan voi antaa lainaksi. Voi sillä tetysti keittää ruokaa myös ristiäisväelle.

Mutta takaisin tähän nakkikeittoon, jolla täytettiin viisi edellä mainittua kymmenen litran kattilaa. Ohje on muokkaus Marttaliiton ohjeesta. Aika keiton tekemiseen oli rajallinen ja meitä kettäjiä oli kaksi, joten yhdessä tuumin päätimme käyttää pakastevihanneksia. Tuoreet vihannekset olisivat tietysti olleet tuoreita, mutta nyt aika ei antanut myötä. Ohje on kymmenen litran kattilalle, ruokaa siitä tulee vajalle kolmelle kymmenelle.

Nakkikeitto kymmenen litran kattilaan

6 l vettä

12 liemikuutiota

3,5 kg perunoita (paino ennen kuorimista)

5-6 kasvissuikalepussia (n. 1,5 kg)

1,8 kg nakkeja

 

Keitä vesi vedenkeittimellä, jos haluat nopeuttaa veden keihumista. Kypsennä perunat, lisää kasviksia sopivalta näyttävä määrä ja nakkeja niin paljon kuin mahtuu.